La Xarxa pel dret a la informació reclama la fi dels blocs d’informació electoral

  • La Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació (Xarxa DIC) també dóna suport a la iniciativa impulsada des del Col·legi de Periodistes de Catalunya per denunciar la regulació espanyola davant el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg
  • L’inici de la campanya per a les eleccions municipals i autonòmiques ha estat precedit d’una revifada de l’oposició als blocs d’informació electoral que ha tingut dos fronts: el món de la comunicació de proximitat i la posició organitzada dels professionals.

La Xarxa pel Dret a la Informació i la Comunicació (Xarxa DIC), formada per més de trenta moviments socials, rebutja l’establiment de blocs d’informació electoral. Els mitjans públics i privats estan obligats a informar dels partits polítics durant la campanya electoral una quantitat de temps en funció del percentatge obtingut per la formació en les eleccions anteriors i no en base a criteris periodístics i d’interés general. Des de la Xarxa DIC es considera que això és un atac al dret a la informació de la ciutadania i converteix la informació durant el període electoral en propaganda.

En aquest sentit, la convocatòria de les eleccions municipals del proper 24 de maig ha suscitat el debat a diverses poblacions catalanes a l’entorn de la possibilitat de no aplicar la doctrina dels blocs en la informació sobre la campanya electoral. El primer fet que ha quedat palès és que sí és possible fer informació en temps de campanya sense necessitat de recórrer al cronòmetre, com passa amb normalitat la resta de l’any. Un aspecte significatiu és el fet que les iniciatives municipals contra els blocs parteixen no només de les reclamacions dels professionals, sinó també dels mateixos polítics locals.

A Molins de Rei, El Prat del Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Mataró o Bellvei, per exemple, no aplicaran cap mena d’estat d’excepció a la informació elaborada en aquesta campanya de les eleccions municipals. En altres localitats, determinades forces polítiques han buscat l’entesa amb la resta de partits per tal d’evitar els blocs, tal i com permet la Junta Electoral quan hi ha acord unànime. En alguns consistoris ha estat possible el consens i els blocs no s’aplicaran, com en el cas de Sant Vicenç dels Horts. En altres, malauradament, no s’ha assolit, com a Olesa de Montserrat, on sis dels set partits del consistori van votar-hi a favor, però la negativa de la principal força de l’oposició va truncar l’acord. La Xarxa DIC dóna suport a tots aquests acords d’àmbit municipal que considera un avanç en la llibertat informativa durant la campanya electoral.

Pel que fa a les iniciatives impulsades pels professionals, sovint no han estat ateses (en mitjans locals com els de Barcelona o L’Hospitalet de Llobregat o mitjans d’àmbit català com ara TV3 o Catalunya Ràdio). Això posa de manifest que la clau de volta per desencallar aquesta qüestió la tenen els representants polítics, i que aquests tendiran a ser sensibles a la supressió dels blocs d’informació electoral quan  deixi de ser únicament una reclamació professional i passi a convertir-se en una exigència ciutadana.

Suport a les campanyes impulsades des del Col·legi de Periodistes de Catalunya

La Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació dóna ple suport a les iniciatives recentment endegades pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i que compta amb l’adhesió de diferents entitats de periodistes i de diferents comitès professionals de mitjans públics. La primera s’ha adreçat al món dels mitjans públics locals, exhortant-los a oposar-se als blocs electorals, i donant ressò a aquelles iniciatives que ja s’havien començat a produir per estimular-ne de noves. La segona és una campanya amb un doble vessant. D’una banda, judicial i internacional: denunciar els blocs electorals al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, després d’haver esgotat totes les vies jurídiques espanyoles. D’altra banda, en clau nacional i ciutadana: emprendre una campanya de micromecenatge no tan sols per finançar aquesta denúncia, sinó per desvetllar la consciència social sobre aquesta anòmala situació que ens fa ser singulars a Europa. En darrer lloc, la Federació de Periodistes Europeus (EFJ) i la Federació Internacional de Periodistes (IFJ), han presentat una queixa formal al Consell d’Europa sobre els “blocs electorals” a instàncies del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Des de la Xarxa DIC recolzem que que la informació electoral ha d’estar vinculada a l’actualitat, vetllar per la pluralitat, la qualitat, el rigor i la imparcialitat. I tot això per garantir el dret a la informació de la ciutadania.
 
#NOalsblocs #InformacióSÍ #PropagandaNO
 

Més informació

Xarxa pel Dret a la Informació i la Comunicació (Xarxa DIC)

Bloc Xarxa DIC i Contacte: dretalainformacio@gmail.com

Manifest i decàleg i Qui som de la Xarxa DIC

Pàgina de Facebook Xarxa DIC i perfil de twitter: @dretinformacio

Video de promoció de la Xarxa DIC

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s