La Xarxa pel dret a la informació reclama la retirada de les “lleis mordassa” en el dia de la llibertat d’expressió

Multimié

La plataforma catalana de moviments socials considera que la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana i de la reforma del Codi Penal són una amenaça per les llibertats d’expressió i d’informació

La Xarxa pel dret a la informació i la comunicació (Xarxa DIC) reitera el seu rebuig a les recentment aprovades “lleis mordassa” que considera un greu atac al sistema democràtic ja que limiten dos drets fonamentals de ciutadania: les llibertats d’expressió, d’informació i de manifestació. Es tracta de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana i de la reforma del Codi Penal  que han estat aprovades només amb els vots del PP. Aquestes normatives han comptat amb el rebuig de tota l’oposició parlamentària espanyola i dels moviments socials. 

Des de la Xarxa DIC es reclama la retirada de les “lleis mordassa” i que tota modificació en l’àmbit de la seguretat, especialment quan pugui colisionar amb drets fonamentals, s’hagi de fer amb un consens polític i social ampli. Aquests nous marcs legals, que converteix en delicte o falta actituds de denúncia davant excessos policials i contempla multes i penes aplicades totalment desproporcionades, limiten els drets bàsics en democràcia a la llibertat d’expressió i d’informació. Reprimeixen de forma clara els drets de la ciutadania a la protesta i manifestació i dels periodistes i fotògrafs a informar-ne adequadament de les mateixes. Des la plataforma catalana pel dret a la informació es critica aquest atac al sistema democràtic i el situa dins d’una estratègia que “aprofita” atemptats terroristes, com ara el que va patir la revista Charlie Hebdó però també d’altres atacs o intents d’atemptat, que generen situacions de shock en la societat, per legislar “en calent” i limitar les llibertats i drets civils.

Les “lleis mordassa” han comptat amb un ampli rebuig social, a més del de tots els partits de l’opossició: Amnistía Internacional, el Col·legi d’Advocats de Madrid, Reporters sense Fronteres, Greenpeace, SOS Racisme, la plataforma No Som Delicte, Reraguarda Moviment, Jutges per a la Democràcia, Ecologistes en Acció, Xarxa Internacional d’Advocats Eureka, les federacions europea i espanyola de Periodistes (la FEP i la FESP), així com la Xarxa DIC o la Plataforma per la Llibertat d’expressió que ha elaborat un informe al respecte.

Les amenaces a la llibertat d’expressió

La Xarxa DIC ha organitzat l’acte “Les amenaces a la llibertat d’expressió i el dret a la informació” per al proper 13 de maig a les 18.30 a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Participaran a la taula: Miguel Angel Soto, portaveu de Greenpeace; Dani Vilaró, responsable de comunicació d’Amnistia Internacional Catalunya; Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari Media.cat; Jordi De Miguel, membre del setmanari Directa i Xavier Sitjà membre del Comitè d’informatius de RTVE. A la jornada es debatrà al voltant dels efectes que té sobre la llibertat d’expressió i d’informació les diferents modificacions legals aprovades recentment (Llei de Seguretat Ciutadana i la reforma del codi penal).

Més informació

Xarxa pel Dret a la Informació i la Comunicació (Xarxa DIC)

Bloc Xarxa DIC i Contacte: dretalainformacio@gmail.com

Manifest i decàleg i Qui som de la Xarxa DIC

Pàgina de Facebook Xarxa DIC i perfil de twitter: @dretinformacio

Video de promoció de la Xarxa DIC

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s