La Xarxa pel dret a la informació considera l’aprovació de les “lleis mordassa” un atac a la llibertat d’expressió i al dret a la informació

La plataforma pel dret a la informació i la comunicació, que aplega a més de 30 entitats socials, demana la retirada d’un nou marc legal punitiu que limita drets bàsics en democràcia

periodistas1

La Xarxa pel dret a la informació i la comunicació (Xarxa DIC) expressa el seu rebuig a les recentment aprovades “lleis mordassa” que considera un greu atac al sistema democràtic ja que limiten dos drets fonamentals de ciutadania: el d’expressió i el de manifestació. Es tracta de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana i de la reforma del Codi Penal  que han estat aprovades només amb els vots del PP. Estes normatives han comptat amb el rebuig de tota l’oposició parlamentària i dels moviments socials. Des de la Xarxa reclamem la retirada de les lleis mordassa i que tota modificació en l’àmbit de la seguretat, especialment quan puga colisionar amb altres drets, s’ha de fer amb un consens polític i social ampli. Aquests nous marcs legals, que converteix en delicte o falta actituds de denúncia davant excessos policials i contempla multes i penes aplicades totalment desproporcionades, limiten els drets bàsics en democràcia a la llibertat d’expressió i d’informació. Reprimeixen de forma clara els drets de la ciutadania a la protesta i manifestació i dels periodistes i fotògrafs a informar-ne adequadament de les mateixes.

Des de la Xarxa es critica aquest atac al sistema democràtic i el situa dins d’una estratègia que “aprofita” atemptats terroristes, com ara el que va patir la revista Charlie Hebdó però també d’altres atacs o intents d’atemptat, que generen situacions de shock en la societat, per legislar “en calent” i limitar les llibertats i drets civils.

Ampli rebuig social

Han mostrat el seu rebuig a la legislació aprovada entitats com ara Amnistía Internacional, el Col·legi d’Advocats de Madrid, Reporters sense Fronteres, Greenpeace, SOS Racisme, la plataforma No Som Delicte, Jutges per a la Democràcia, Ecologistes en Acció, Xarxa Internacional d’Advocats Eureka, les federacions europea i espanyola de Periodistes (la FEP i la FESP), així com la Xarxa DIC o la Plataforma per la Llibertat d’expressió que ha elaborat un informe al respecte.

Més informació

dretalainformacio@gmail.com
dretalainformacion.wordpress.com
@dretinformacio

La Xarxa DIC

La Xarxa pel dret a la informació i la comunicació (Xarxa DIC) está formada per més de 30 entitats que podeu conèixer a l’apart Qui som? del nostre bloc. Des de la plataforma s’ha elaborat un decàleg i un manifest per tal que serveixin com a eina de treball i debat social al voltant de dos drets bàsics perquè els ciutadans puguen exercir els seus drets polítics en democràcia.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s